Jste zde

Domů » Severní Portugalsko

Braga, 1. část

Město Braga se nachází v samém srdci úrodné provincii Minho na severozápadě Portugalska, obklopené zvlněnou krajinou hor a lesů.

Je jedním z nejvýznamnějších náboženských center v Portugalsku, je sídlem portugalského arcibiskupa a primase, a říká se mu také "Portugalský Řím".

Proto je zde velmi často také vyslovováno staré portugalské pořekadlo: "V Coimbře se studuje, v Lisabonu se hraje a v Braze se modlí a pracuje".

Město je známé především pro své církevní stavby, domy z 18. století, krásné parky a zahrady.

Leží asi hodinu jízdy od španělsko-portugalských hranic v severní části země a je sem dobré dopravní spojení díky evropské silnici E805.

Dobré vlakové spojení je i z města Porto, odkud jezdí vlaky několikrát denně.

Historie

Podle některých historiků bylo dnešní město založeno pod názvem Bracari někdy kolem roku 300 př.n.l. Kelty. Později celou oblast ovládli Římané a založili tu římské sídliště "Bracara Augusta", z něhož později udělali hlavní město své provincie Gallaecia.

Po roce 711 pak připadlo celé zdejší území Arabům, ovšem křesťané je při reconquistě dobyli i s městem zpět a později tu vzniklo hrabství Porto.

Památky a zajímavosti

Mezi nejvýznamnější pamětihodnosti Bragy patří bezpochyby nejstarší katedrála v Portugalsku - Sé Velha (Panny Marie), jejíž stavba byla zahájena v roce 1070 v místě, kde stávala mešita z doby arabské nadvlády.

Stavební sloh této katedrály byl původně románský, ovšem později byl ještě doplněn prvky gotickými a barokními. Mezi její hlavní zajímavosti patří zdobené věže a střechy v manuelistickém stylu, vyřezávaný oltář a barokní dvojité varhany.

Sarkofágy Jindřicha Burgundského († 1122, otce prvního portugalského krále Alfonse I.) a jeho ženy Terezy Kastilské († 1130) jsou umístěny v královské kapli Capela dos Reis, stejně jako hrob zesnulého arcibiskupa († 1397) Lourença Vicenta Coutinho.

Katedrála nabízí také impozantní sbírku náboženských soch a jiných uměleckých pokladů, kapli Capela de São Geraldo s dřevěnou ležící figurou arcibiskupa nebo kapli Capela da Glória s nástěnnými malbami v mudejarském stylu.

Podél Křížové cesty se můžete přesunout k muzeu sakrálního umění Museu de Art Sacra, vykazující se šarmem jako nějaký obchůdek se suvenýry.

Castelo de Braga bylo opevnění a obranná linie obklopující město. Do současné doby se z různých bran a věží podél jejího obvodu zachovala pouze hlavní hradní věž typu "donjon" (Torre de Menagem) ze 14. století.

Za vidění také určitě stojí klasicistní kostel Igreja do Pópulo (ze 16. století), kostel Igreja de Nossa Senhora Branca (z 18. století) nebo muzeum Dom Diogo de Sousa.

Místo

Katedrála Sé, Braga 41° 32' 59.8812" N, 8° 25' 36.894" W
Location

Portugalsko na FB