Jste zde
Portugalská kuchyně
Portugalská kuchyně je skutečně pestrá, protože Portugalci používají mnoho produktů, koření a přísad do své domácí kuchyně, které objevili při svých cestách za poznáním a později i ve svých zámořských koloniích. Každý region Portugalska má své vlastní speciality, v závislosti na tom, zda je oblast v horách, na pobřeží nebo v široké údolní oblasti.
Ve většině restaurací, které provozují Portugalci, obzvláště daleko od turistických center, jsou připravovaná jídla vždy čerstvá. Stejně jako ve Francii nebo v Itálii si tu můžete udělat čas a večeřet třeba i několik hodin.
"Severské“ děti, které jsou zvyklé se odbýt hranolky a kebabem během několika minut, se většinou už po předkrmu nudí a brblají. Neberte to ale nijak tragicky, protože Portugalci jsou velmi přátelští. Chcete-li vyřešit problém jednoduše, vždy se můžete zastavit u jednoho z mnoha stánků občerstvení v centru.
Jedním z národních pokrmů je sušená solená treska (Bacalhau), která se připravuje na více než 300 různých způsobů. Dalšími známými pokrmy jsou Caldo verde, zelná polévka a grilované sardinky.
Kromě toho jsou tady velmi oblíbené malé fritované koláčky (Pasteis) s masem, mušlemi nebo s kraby. Portugalské zákusky jsou díky arabskému vlivu velmi sladké. Jako příklad uveďme třeba Arroz doce (mléčná rýže) anebo Pudim flam (karamelový pudink). Z listového těsta se vyrábí druh pudinkového dortu Pasteis de Nata, který se přes Macao rozšířil až do Číny.
Také některá vína z Portugalska patří mezi nejlepší na světě. Nejznámější jsou především Vinho Verde a červená vína. Také portské víno Vinho do Porto je světově proslulé.
Kromě velkých měst a turistických center v Algarve jsou jídelníčky ve většině restaurací v Portugalsku pouze v portugalštině, někde také v angličtině. Podniky vyšší třídy, zejména v Lisabonu a Portu, mají menu psané obvykle v portugalštině, angličtině a francouzštině.
Malý slovníček:
Caldo Verde - zelná polévka
Crema de Marisco - krémová polévka s mořskými plody
Sopa de Agrioes - hustá polévka s řeřichou
Canja - kuřecí polévka
Peixe - ryba
Açorda - směs s mořskými plody a pečivem
Ameijoa - mušle srdcovky
Atum - tuňák
Bacalhau - treska
Caranguejo - krabi
Caracol - šneci
Carapau grelhado - grilované makrely
Cherne - kambala
Lagosta - humr
Marisco - mořské plody
Mexilhoes - bílé mušle
Sardinas grelhadas - grilované sardinky
Carne - maso
Borrego - jehněčí
Figado - játra
Frango - grilované kuře
Leitao - sele
Porco - vepřové maso
Salsicha - klobása
Vaca - hovězí maso
Vitela - telecí maso
Caldeira de carne - portugalské dušené maso