Jste zde
Speciality kuchyně, 2. část
Speciality na jihu (mimo Algarve)
Podobně jako na dalekém severu země Portugalsko je kuchyně v této oblasti obzvláště rozmanitá, chutná a originální. Můžete si vybrat mezi sušenými a dušenými úhoři, sladkovodními rybami z Tagusu v chutných polévkách nebo grilovanými klobáskami v Castelo de Vide a Nisa, které jsou také skvělou pochoutkou. Pečené selátko nebo králík s červenými fazolemi chutnají obzvláště výborně.
Většina pokrmů má svojí pikantní příchuť od olivového oleje z regionu Alentejo. Ke všem jídlům samozřejmě nesmí chybět dobré místní pečivo. To chutná nejlépe s ovčím sýrem z míst Serpa a Nisa nebo s kozím sýrem z Alandroalu a z Evory.
Typické zákusky v regionu, zejména koláče, jsou založené hlavně na mandlích a medu. Je zde také obzvláště aromatické ovoce: Melouny z Almeirimu jsou známé až za hranicemi země. Ochutnejte určitě také víno Cartaxo.
Speciality v Algarve
Kromě mezinárodní kuchyně, kterou do této oblasti zanesl cestovní ruch, a kterou dobře znají všichni cestovatelé, a na rozdíl od stánků s občerstvením, které provázejí masovou turistiku, jsou v Algarve samozřejmostí také speciality místní kuchyně: Polévky z mořských plodů, šneci v oregánové omáčce, vepřové na různé způsoby, mušle cataplana, sépie na grilu nebo v omáčce, které se v Lagosu připravují vařené zvláštním způsobem.
Mezi dezerty v tomto regionu patří zejména mnoho různých zákusků z fíků nebo marcipánové kousky ve tvaru zvířat či ovoce. V Taviře mají obzvláště dobrý karamelový krém.
Vína z místa Lagoa jsou mezinárodně známá, stejně jako ta z Lagosu a Taviry. Výborné jsou také místní likéry.
Portugalsko a slavnosti s jídlem a pitím:
- v březnu se koná v Monchique "Klobásový festival"
- v červnu se koná v Lagosu "Portugalský týden potravin"
- v červenci se v Silves koná "Pivní festival"
- v Lagosu představují cukrárny své umění v červenci
- ve městě Portimao se v červenci koná "Festival sardinek", který se opakuje v srpnu v menším měřítku v Quarteiře
- v Olhau je v srpnu "Svátek mořských plodů"